Top3 – yesiwood.be https://www.yesiwood.be/nl/ Yes I Wood! Thu, 29 Feb 2024 13:05:09 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.yesiwood.be/wp-content/uploads/2018/04/cropped-LogoJo-2018-1-66x66.jpg Top3 – yesiwood.be https://www.yesiwood.be/nl/ 32 32 Boomtown https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/boomtown/ Mon, 04 Jan 2021 16:42:33 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=11514

Kahlil Gibran schreef ooit “En de eik en de cipres groeien niet in elkaars schaduw”.

Ik weet niet of hij een even goede tuinman was als een dichter, maar in ons geval had hij gelijk. In onze tuin hadden we een rode eik en een mediterrane parasol-den (Pinus Pinaceae) die eeuwen geleden veel te dicht bij elkaar waren geplant, en uiteindelijk delfde de eik het onderspit.

We zagen voor het eerst zwammen bloeien aan de wortels, en op een zomer was de grond bedekt met eikels en zaailingen, een wanhopige poging om te overleven. Het daaropvolgende voorjaar ontsproten de bladeren, maar dat was zijn laatste teken van leven. In amper een maand tijd waren alle bladeren verschrompeld en bleven alleen de herinneringen achter. Over naar JeanDo, onze tuinman, die de reus in een mum van tijd vakkundig en zorgvuldig velde.

Daarna kwam de uitdaging wat te doen met de stam. Een stuk van twee meter lang en 50 cm doorsnee staat al gauw voor 500 kilo, dus behandel je het beter met respect. Onze buurman Jean-Pierre had gelukkig een tractor bij de hand, zodat hij het beest op mijn trailer kon laden, op weg naar de zagerij van Christophe Truche in het naastgelegen dorp.

Twee maanden later kon ik de stukken oppikken, mooie brede planken, waardoor ik veel vrienden maakte bij het AOB-atelier in Gaillac, met wie ik mijn schoonheden deelde.

De dosse-delen waren interessant, dus ik dacht er iets van te maken. Het eindigde in een grote gedraaide schaal met een intrigerend patroon van verticale stralen en jaarringen. Kijk zelf maar eens, en probeer erachter te komen hoe het eerder in de stam paste.

]]>
Still Crazy After All These Years… https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/still-crazy-after-all-these-years/ Tue, 15 Dec 2020 08:08:52 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=10315

Als by-line zou je het ook Huwelijksuitzet 2.0 kunnen noemen. Of, om het op zijn Boudewijns te zeggen, na 42 jaren in dit leven maak ik het bestek op van mijn jeugd. 

Onze eerste romantische dinertjes, en de vele Boergondische uitspattingen die ze allemaal moesten meemaken, de duizenden keren dat ze in de vaatwasser belandden… het werd voor de dennehouten bestekjes op de duur allemaal te veel, en ze geraakten in een sukkelstraatje. Maar het was prima kwaliteit geweest, en om ze dan maar meedogenloos naar de schroothoop te verwijzen was voor deze houtbewerker een Bridge Too Far. Ik zou dat wel een keer gaan fixen.

Het begon al met de keuze van het hout. Om opnieuw met Scandinavisch dennenhout te vertrekken leek het me toch wat de Goden uitdagen, vooral omdat het helemaal niet evident was om een goede dense kwaliteit van hout te vinden. Eik was ook uitgesloten, zou te snel zwart worden, beuk of perelaar had wel gekund, maar met de rozige kleur toch niet ideaal. Tenslotte werd het buxus, die wordt ook al gebruikt voor geweerkolven, dat zou al moeten lukken. Een eerste voorproefje met een paar stukjes die enkele maanden meedraaiden in het huishouden leken wel in de goede richting te wijzen.

Je ziet het, het was toch wel hoogtijd om de oudjes een facelift te geven…

Tijd voor een fase III onderzoek op grote schaal dit keer. Maar toen we de rekenmachine uithaalden, en begonnen uit te rekenen hoeveel stukjes de 12 messen, 12 vorken, 12 lepels en hun ditto kleine broertjes en zusjes wel  vertegenwoordigden kwamen we algauw op 144 stuks… toch een beetje heel veel veel voor handwerk.

Een mooie gelegenheid om eens wat nieuwe technieken uit te proberen. In ons hout-atelier in Gaillac hebben we nog een vintage CNC machine staan, mooi spul, dat dateert van 1998, het wordt bediend door een even oude PC die nog draait onder…. Windows XP [voor de jonkies: dit is het operating system voor PC’s in het tijdperk van de dinosauriërs, dus je weet meteen hoe je me moet catalogeren]. En in beeld heb je ook Guillaume (en Aster), die me hielp met een paar netelige situaties.


Had ik (natuurlijk) nog nooit gedaan, dus dat was een mooie challenge. Het programmatje was Galaad, en ondanks zijn leeftijd kon je er toch behoorlijk veel mee doen. Ook de grappigste en meest ironische handleiding die ik sinds lang had gelezen. Daar werd al menige winter-avond goed mee gevuld, en na een tijdje kon ik de eerste testjes mee gaan doen. 

Het voordeel van een dergelijk design programma is dat je één keer je model definieert (of later aanpast), en dat je er in een wip tien virtuele kopietjes kon van maken. Maar vóór ik daar aan toe was moesten we eerst meten. Meten is Weten.

.

O Ja, voor ik het vergeet. CNC is de afkorting voor computer numerical control, the automated control of machining tools (such as drills, lathes, mills) and 3D printers by means of a computer. Daarmee kan je een bovenfreesje met verwisselbare freeskopjes in drie dimensies laten bewegen (X, Y en Z), en als het meevalt in de richting en op de plek die je bedoelde. Zie maar wat ik bedoel. En pas op als je het geluid aan zet, niet voor gevoelige oortjes.

[fusion_video video=”https://www.yesiwood.be/wp-content/uploads/2020/12/HoutenCouvertsVideo-2020.mp4″ video_webm=”” width=”” controls=”” preload=”” loop=”yes” autoplay=”no” mute=”yes” preview_image=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” overlay_color=”” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” alignment=”” margin_top=”” margin_bottom=”” /]

.

Zo kunnen we nog wel een tijdje bezig blijven, met de lessons learned, de frustrerende foutjes, de faliekante mislukkingen…Maar goed, dat zullen we maar toedekken met de mantel der liefde. Uiteindelijk was het resultaat er.

.

Ik zie een slimmerik al opmerken ‘Waarom al die kleine stukjes buxus? Toch makkelijker om direct een groot stuk te nemen?’ Zo makkelijk is het niet. Buxus is een heel traag groeiende boomsoort, om een stammetje van een 30 cm diameter te krijgen moet je al gauw 150 jaar geduld hebben. Dus moet je werken met kleinere takken, en daaruit de meest regelmatige stukjes oppikken. Ik maakte een hele serie identieke stukjes, allemaal precies even dik, en kleefde ze uiteindelijk met warmlijm op mallen vast, telkens op dezelfde plaats.

Klaar, zou je denken. Mis. Deze keer zouden we onze doetjes beschermen voor de eeuwigheid, of in ieder geval al voor de vaatwasser om mee te beginnen. Makkelijk gezegd, maar hoe? Digitale speurtochten leidden uiteindelijk naar een stabilizerende hars waarmee je het hout helemaal kon impregneren en vaatwasbestendig maken. Dé oplossing. Er waren maar een paar kleine details:

  • de houten stukjes moesten superdroog zijn, het beste was ze in een oven van 100ºC een 24 uur te laten uithijgen. Toen ik dat uitprobeerde met mijn oude oventje in mijn atelier zag mijn lieve echtgenote plots zwarte rook uit de vensters walmen, de rest bespaar ik je, maar ik heb het niet meer opnieuw gewaagd. Zes maanden boven de centrale verwarmingsketel ( voor het hout wel te verstaan) waren uiteindelijk een waardig alternatief
  • de hars moest onder vacuum worden in het hout geperst. Het werd een hele labo-constructie, Prof. Gobelijn waardig, de ene keer lukte al beter dan de andere
  • eenmaal goed geimpregneerd moest de hars nog uitharden onder hoge temperatuur, in principe een 30 minuutjes op 90 graden, dat heet thermische polymerisatie. Toevallig kwam het net goed uit dat mijn lieve echtgenote een lange tijd afwezig was, dan konden ondertussen al de gemoederen wat bekoelen.

Nog even geduld, we zijn er bijna. Het boeltje moest bij elkaar worden gehouden met messing klinknagels. Begin maar eens te zoeken, het is als een klinknagel in een hooiberg. Uiteindelijk vond ik bij Dictum in Duitsland wat ik zocht, mooi spul.

Last but not least, de hechtjes moesten nog wat uitgeboord worden, en toen ontdekte ik dat inox ongeveer het hardste staal is wat je maar kan bedenken, en dat het gewone metaalboortjes voor ontbijt lust. Dus nog even inox-boortjes opsnorren, zelfs die kregen het lastig, maar het lukte toch uiteindelijk.

En ik weet nu ondertussen, twee jaar verder, wel héél goed hoe de vork aan de steel zit…

Bon Appétit!

]]>
Een gepeperde rekening https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/gepeperde-rekening/ Sun, 13 Dec 2020 14:42:03 +0000 https://www.yesiwood.be/portfolio-items/spicy-order/

Sommige mensen krijgen aanbiedingen die ze niet kunnen weigeren, soms krijg ik opdrachten die ik niet kan weigeren.

De opdracht luidde als volgt: “Kun je éen van je pepermolens voor mij maken? Mijn echtgenote wil al jaren een mooie, maar ze heeft er nog nooit een gevonden die ze en goed en mooi vond.”

Dat zette meteen de toon, ik had er al tientallen gemaakt (Let them eat Pepper), maar dit was toch van een ander niveau.

Uiteindelijk kozen we voor rozenhout (Braziliaans Tulpenhout, Dalbergia decipularis voor de kenners).

Ideaal voor roze peper.

]]>
Wablief, What If? https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/what-if/ Thu, 10 Dec 2020 09:53:16 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=9844

Het begon een hele tijd geleden, in 2018.

Het klonk een beetje zo:

“Hallo Drew,

Waarschijnlijk zal het je niet direct interesseren, maar toch even vragen. In ons hout-atelier in Gaillac heeft iemand een enorme « if » in zijn tuin laten vellen. In het nederlands is dat een Taxus baccata, Engels Yew, eenmaal verzaagd zal het naar alle waarschijnlijkheid prachtige onregelmatige tafelbladen opleveren.

Ons clubje doet nu een rondvraag wie geïnteresseerd is om mee te doen, we zouden een mobiele zaag laten komen om hem in ‘schellen’ in de lengte te laten verzagen. Ik doe zelf niet mee, maar voor je droom-projektje van een live edge tafel zou het zeker kunnen. Dan zorg ik wel ooit voor het transport en de afwerking, pootjes en zo.

Laat maar iets weten, het is nog verre van zeker dat we dit gaan ook echt gaan doen.”

Stomstomstom van mij natuurlijk om zoiets te vragen. Het mailtje was nog niet koud, of Drew antwoordde al zonder omwegen :”Graag”. De wedloop tegen de tijd kon beginnen.

Enkele maanden later gingen we het ook echt doen. Ach had ik maar…

Gelukkig kon ik het zaagwerk en de project-coordinatie uitbesteden aan Denis, die dat fantastisch deed. En een (klein) bakje Westfleteren [The King of Beers, the Beer of Kings] leverde mij bij hem een eeuwigdurende dankbaarheid op. Er waren wel een paar ijzeren souvenirkes hier en daar in de stam terug te vinden…

De plankjes werden netjes geleverd, en het sorteren en triëren kon beginnen. Er waren hier en daar behoorlijk wat beschadigde plekjes, dus het werd een leuke puzzle om zoveel mogelijk tafel uit die stukken te krijgen.

De ruwe planken waren er toen al wel, het Echte Werk kon beginnen. Eerst de Design fase. Afzonderlijk waren de planken niet breed genoeg voor een tafel, dus moesten ze aan mekaar worden gezet en gelijmd. Maar Kiezen is Verliezen. Welke live edge zouden we opofferen? Uiteindelijk werden de drie stukken finaal naast elkaar gevlijd, en zaagden we een vlijmscherpe rand tussen de drie delen. Een makkie, ze wogen elk maar een 50 kilo of zo…

Ik kreeg al een visioen van het eindresultaat:

Next Step. Die dingetjes moesten aan mekaar worden gelijmd. De planken waren wel droog, maar het onregelmatig hout en de vele kieren en knopen konden anders nog wel voor leuke verrassingen zorgen…

Uiteindelijk werd het een combinatie van Festool domino’s, Titebond III houtlijm, en verzonken bouten aan de onderkant van het blad, om alles stevig bij mekaar te houden.

… gevolgd door de Big Job. De drie verschillende delen hadden een hoogteverschil van een 2 cm bovenaan ( en voor de snuggere lezer dus ook 2 cm onderaan), en die werden best weggewerkt en uitgevlakt. Het werd uiteindelijk een meer-maanden project met een bovenfrees op een slede gemonteerd, en het ging wel vlotjes, maar als je telkens een 3 mm afhaalt van een 7 vierkante meter, dan ben je wel even zoet. Mijn maatjes in het atelier werden hoorndol van het lawijt, en ik stond knie-diep in de schavelingen. Deep shit.

Eindelijk waren we effen geraakt. Maar we zaten met nog een paar kraters in het maanlandschap, die we onmogelijk konden negeren. Dus hebben we er maar een paar prothesekes aan toegevoegd. Het was wel aan de onderkant, dus enkel voor de echte kenners ontdekbaar. Zonder tafelmanieren zich onthouden.

… ware het niet van de tientallen spleten en gaten en kieren die overal nog te zien en te voelen waren. Epoxy werd het antwoord, zwart als de Zuidfranse sterrennacht. Een bijzonder materiaal, waar ik nul ervaring mee had, een wereldprimeur voor ondergetekende. Denis wel, en die schoot ter hulp. Met horrorverhalen over hoe creepy dat spul wel was, door de kleinste gaten en spleten gehoorzaamt het 200% onverbiddelijk aan de wetten der zwaartekracht. Bleek dat je alle gaatjes en boordjes en kantjes compleet moest sealen, want elke vergetelheid zou genadeloos gestraft worden. Eén foutje, en je wordt s’ochtends wakker in een zee van epoxy onder je werkstuk.

Wij dus maar al die kiertjes afdichten met siliconen, tape, lijmpistool. En eenmaal dat gedaan, werden alle plekjes in-gepenseeld met een dun laagje epoxy om te beletten dat er zich bubbeltjes zouden vormen, la vie est nulle sans bulles.  Een monikenwerkje dus (we waren niet voor niets aan het werk in de abdij  van Castelrouge bij de Paters Epicuristen), uiteindelijk werden de spleten onderaan dichtgeslicoond en getaped, en bovenaan bouwden we dijkjes rond alle gaten en kieren van siliconen of warmlijm.

Het GietAvontuur kon beginnen. De dosering is nogal precies, en je wil er ook niet teveel van klaarmaken van het goedje, want na 12 uur is het al hard, en na 24 uur keihard. Dus een beetje gieten, en later voor de kleinere plekjes met een spuitje alles netjes afdekken. 24 uur later: retouchkes. 48 uur later: retouchkes, 72 uur later: retouchkes, en ga maar door. Na een weekje was het ongeveer toonbaar, enkele dagen laten uitharden en dan alle silicoontjes weer wegstrippen. Silicon Hill eerder dan Silicon Valley

Uiteindelijk, na veel (letterlijke) Ups en Downs, was het bladje klaar om geschuurd te worden. En het Schuren duurde Uren. Je begint met een korrel 60, daarna 80, daarna 100, gevolgd door 120, 150, 180, 240 en 280. En toen was het welletjes. Tijd voor het volgende avontuur.

We hadden al menig hoofd gebroken over de afwerking en de bescherming, en menig sterk staaltje uitgeprobeerd. PolyUrethaan vernis, Tung Oil, Danish Oil, Boenwas, Beits, enfin, allemaal leuke experimenten, tot we op een Ultra-matte parket-vernis Skylt uitkwamen. Dutch stuff, Drew en Evi wipten even over de grens, en waren erdoor bekoord. Het belandde in Frankrijk, en werd uitgetest op de onderkant van het blad. Yes! Gelukt! Na een viertal uur begon ik me echt af te vragen of ik het blad wel had behandeld, er was geen spoor meer van te zien, behalve tot je er water op liet vallen… Knap product, dat zou dus wel lukken

En toen op een mooie herfstdag- we schrijven 2020 – was alles klaar en af. Peter maakte nog een kunstzinnig memento-tje voor de onderkant, en wat we eerst voorzien hadden als een grote vernissage (letterlijk dan) met honderden vriendjes uit Gaillac werd door Ms Corona wijselijk beperkt tot Denis. Maar feestelijk was het wel, dat gevoel van opluchting.

De dag erop werd het onding vakkundig door Peter gestouwd in de Vito van Jef (*dankedankedanke), en er kwamen nog een paar spulletjes bovenop. Tijd voor het Hoge Noorden.

The final stretch. Nog een klein tripje tot Brasschaat, en ik stond eindelijk op een goed blaadje bij Drew en Evi. En nu moet het nog op zijn eigen pootjes leren staan, maar daar zijn ze nog niet helemaal uit. Komt goe.

]]>
Populier is populair https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/poplar-is-popular/ Wed, 26 Oct 2016 09:29:40 +0000 https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/poplar-is-popular/ Leonard Bernstein zou zeggen “I’m so lucky to be me“.” Deze keer was ik erg blij, en had ik geluk. Mijn goede Ch’ti vriend Jean besloot in een moment van zwakte om te verhuizen. Wist hij veel welk een overvloed aan spullen hij in zijn atelier had, dus staken Denis en ik hem een handje toe. Tijdens de verhuizing, dook er ineens een heel mooi stukje populier op, en ik kreeg de taak toegewezen om het mee naar huis te nemen – mijn huis. Dat kwam me goed uit, een gunst die ik niet kon weigeren.

Het blok was ongeveer 120 cm lang en 50 breed. De schaal die ik eruit maakte was goed gelukt, een beetje het midden tussen Belgische kant en marmer. Ik was blij met het resultaat, en te oordelen naar de reacties van het gemeenschaps-atelier in Gaillac, was ik niet de enige. De schaal heeft een diameter van ongeveer 38 centimeter. Ik ben heel benieuwd om te zien wat Jean zal doen met de tweede helft van zijn blok …

 

loupe-peuplier-2016

img_1305

img_1304

Full Moon

]]>
Ik werk met Windows https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/windows-2/ https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/windows-2/#respond Tue, 18 Feb 2014 12:57:01 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=6261

Maak je geen zorgen, ik ben niet hervallen van Apple naar de hel. In plaats daarvan maakte ik mijn eigen ramen.

In onze zolder hadden we 10 halve-maan openingen, afgesloten door afgedankte ruiten, hardboard van verschillende kleuren en materialen, kortom, een niet zo aangenaam spektakel voor het esthetische oog .

Het lastenboek bevatte de vereiste de mogelijkheid om de ramen te openen, en economisch gebruik van hout in het constructieproces. Brede houten planken verzagen op de lintzaag zou leiden tot een enorme stapel brandhout, en bovendien niet erg sterk zijn.

Voor meer informatie over het project, klik hier

]]>
https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/windows-2/feed/ 0
Kaneeldoosje https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/kaneeldoosje/ Mon, 17 Feb 2014 08:22:08 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=6190

Verrassend wat je allemaal als basismateriaal kan gebruiken voor werkstukken. Kaneelstokjes, uit de keuken gestolen, is een goed voorbeeld.

Zaag het, met een Japanse zaag, in stukjes van ongeveer 10 mm lang. Een leuk en geurig werkje.

Zet de stukjes rechtop in een gat wat je uitgeboord of gemaakt hebt in een plank of een houten doosje. Vul het met kristalhars (of, zoals in dit geval, met lijm), en laat het een weekje goed uitharden. Schuur het af tot het volledig vlak is, en de tekening overal goed uikomt, en je hebt een intrigerend motief.

Cinnamon

DSC09105

]]>
Windows XP https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/windows-xp-2/ Sun, 16 Feb 2014 16:24:47 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=6177

Een paar aanduidingen hoe ik tien gelijke zoldervensters maakte:

De ramen hadden in feite vier lagen:

  • 2 lagen voor het kader: de laag die zou passen in de vensteropening en de laag die zou worden bevestigd aan de binnenwand van de zolder
  • en 2 lagen voor het raam: de laag die zou passen in het kader, en de laag de tegen het kader aandrukte.

Om het gemakkelijk voor mij om alle stukken uit elkaar te houden, ik noemde de vier lagen L- E-O-N. Hij was pas een paar weken oud, en heeft nooit beseft hoe goed hij me al geholpen heeft.

Elk van de onderdelen in een bepaalde laag werd gelijmd aan twee andere delen van de tweede laag. Op die manier heb ik gezorgd voor de sterkte van het hele raam.

Ik had een mal met de juiste afmetingen van de raamopeningen, zowel voor het verlijmen, en het frezen van de binnen- en buitenkanten van de ramen

En het eindresultaat: Kijk hier

Hoe plak je twee bogen aan mekaar? Je boort eerst gaten voro deuvels, en aan beide uiteinden breng je haaks twee plankjes aan, die je vastvijst in het af te zagen gedeelte. Daarna klem je die twee haakse plankjes met lijmklemmen vast

Deuvelgaten boren in de kopse stukken

]]>
De Kas https://www.yesiwood.be/nl/portfolio-items/de-kas/ Thu, 13 Feb 2014 12:20:50 +0000 https://www.yesiwood.be/?post_type=avada_portfolio&p=5914

Dit verhaal begint lang geleden. Zoiets van ” Er was eens”. Mijn grootvader had in 1936 een villa gekocht in Westende , een badplaats aan de Belgische kust. In de 60 er jaren was de houten gevel van het huis helemaal rot, door zolang blootgesteld te zijn geweest aan het zeeklimaat. Toen mijn vader besloot om de gevel te vervangen kon hij het als begenadigd verzamelaar niet laten om de minst aangetaste balken op te slaan, ” omdat ze op een dag nog zou dienen”. Veertig jaar later overleed hij, en de balken lagen er nog altijd ongebruikt bij. Ik nam het erfgoed dan maar mee naar het zuiden van Frankrijk .

Ik had nog nooit een moestuin gehad eerder in mijn leven , dus ik dacht dat de beste manier om te beginnen voor een houtbewerker zou zijn om zijn eigen kas ( of serre) te bouwen. Ik vond mijn inspiratie op twee plaatsen : één, een dakconstructie van een restaurant in Nieuw-Zeeland (soms moet je inderdaad ver zoeken naar goede ideeën) en de tweede, de oude fabrieksgebouwen van Alfred Nobel’s dynamiet fabriek in Les Paulilles, in Zuid-Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. Prachtig gerestaureerd trouwens.

dsc00768

Dat leidde allemaal tot het volgende ontwerp:

serre-2

En, vanaf dan was alles (±) ” kinderspel” :

image

]]>